Europa heeft gefaald in de strijd tegen armoede

Dinsdag 8 november gingen we met een hele groep journalisten in wording naar een colloquium over armoede dat plaatsvond in de Universiteit Antwerpen. Na een verwelkoming, een openingstoespraak van Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding, Ingrid Lieten, en een presentatie over ‘Armoede en sociale uitsluiting. Jaarboek 2009’  startte dan om half 12 wat het hoogtepunt van dit colloquium zou zijn. Guy Poppe, VRT-journalist, was de moderator van dienst bij een panelgesprek over de gevolgen van opgroeien in armoede op het latere leven. De panelleden waren niet van de minste: Cindy Franssen van CD&V, Wouter De Vriendt van Groen!, Kathleen Van Brempt van SP.a, Vera Celis van NV-A en Herman De Croo van Open VLD. Zij gaven hun mening over de mislukte poging van Europa om armoede weg te werken en boden ook oplossingen aan. Hier volgt kort wat zij en hun partijleden als de belangrijkste aandachtspunten zien bij het uitroeien van armoede in Europa.

Volgens Cindy Franssen is inkomen een belangrijk wapen in de strijd tegen armoede. Ook Wouter De Vriendt en Herman De Croo zien een job voor iedereen als eindpunt. Cindy Franssen zei wel dat we meer moeten inzetten op sociaal-economische projecten. Ook Kathleen Van Brempt is ervan overtuigd dat er zowel aandacht moet zijn voor een sociaal als een economisch beleid. Franssen denkt dat er een betere controle moet gebeuren door Europese instellingen. In haar besluit benadrukte ze het belang van solidariteit. Enkele door solidair te zijn, kan iedereen in de maatschappij mee.

Wouter De Vriendt ziet de armoedebestrijding eerder als een politieke strijd. Hij vertelde ons dat de middelen ervoor beschikbaar zijn, maar dat de politieke wil nog ontbreekt. Volgens hem heeft de strategie die Europa nu voert dringend herziening nodig. Ook Van Brempt pleitte voor algemene rechten in Europa. Als het op onderwijs aankomt, liet De Vriendt weten dat door de nadruk te leggen op kenniseconomie, mensen uit de boot dreigen te vallen. Laat dat net niet de bedoeling zijn. Hier was Kathleen Van Brempt het niet mee eens. Zij vindt dat de kenniseconomie te veel in een schoolse context wordt geplaatst. Kennis is volgens haar, mevrouw Celis en meneer De Croo wel de toekomst.  Verder is Wouter De Vriendt van menig dat we een rem moeten zetten op de liberalisering.

Vera Celis verzekerde ons dat armoede geen politieke kleur heeft. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Zij benadrukte dat armoede lokaal moet worden aangepakt. Herman De Croo zei dan weer dat we ons het meest zorgen moeten maken om een groot deel mensen dat niet geïntegreerd geraakt. De welvaart moet dan ook rechtvaardig verdeeld worden. “Maar”, zei hij, “dat kan alleen als er geld in het kastje is”.

Het is goed dat we dit colloquium hebben bijgewoond. Het was interessant om eens live politici te zien discuteren over een thema dat niet alleen Europa, maar de hele wereld aangaat. Een verdiende 7 op 10 voor dit colloquium.

Plaats een reactie